Când vorbim despre Dunăre - cel mai mare râu central european - nu știu dacă cineva își poate închipui ca apele acesteia se infiltrează și dispar în totalitate în pământ.
Si totuși, acest fenomen, unic în lume, se întâmpla pe cursul superior al Dunării intre localitățile Immendingen și Moehringen (de pe lângă Tuttlingen, landul Baden-Wuertemberg, Germania)
Albia Dunării - secata |
Mai jos puteți vedea o reprezentare a fenomenului (fotografia unei planșe existente la locul scufundării Dunării)
Începând cu Aach, apele nu se mai cheamă Dunăre ci râul Aach (numele lui venind de la orașul în care se afla, proveniența apelor aflându-se mult mai târziu). Acest râu se varsă în lacul Konstanz și mai departe în râul Rin care se îndreaptă către Marea Nordului.
In felul acesta "mama Dunărea îl întărește pe tatăl Rin" dar chiar și asa, în sezoanele ploioase (i.e. primăvara) nu tot fluxul de apa poate fi absorbit asa ca o parte din el își continua drumul către Marea Neagra. Dacă ajungeți la locul scufundării când râul este secat dovada curgerii lui se vede în aluviunile aduse de ape și ramase agățate în copaci la înălțimi chiar și de peste 3m.
Prima scufundare/infiltrare totala a Dunării a avut loc în 1874 (după interzicerea astupării gaurilor de scurgere)
In 1877, pe 9 octombrie are loc prima tentativa de a descoperi unde se scurg apele prin folosirea de uleiuri din șisturi bituminoase si săruri care colorează(10 kg de fluoresceina sodica și 20t sare) - după 60 de ore acestea se regăsesc în izvorul de la Aach.
Pana în 1904 Dunărea se scufunda aproximativ 80 de zile pe an, înregistrările din secolul XX arata o medie de 209 de zile cu albia uscata. Acest lucru dovedește ca sistemul de crevase, grote și peșteri evoluează, apa dislocând anual aproximativ mii de metri cubi de calcar.
Dacă pe vremea romanilor Dunărea le era granița, în aceste condiții de evoluție ma întreb cum va arata râul în câteva zeci de ani.
Afluenții Dunării însa au grija ca ea sa ajungă măreața la Marea Neagra :-)
Izvorul Ach - cel mai mare din Germania |
Links:
https://en.wikipedia.org/wiki/Danube_Sinkhole
http://www.lehmpfuhl.org/Html/Exkursionen/BW/Aachtopf/Aachtopf.html
http://www.donauversickerung.info/donauversickerung_1.html