One man with courage is a majority.

Wonder is the beginning of wisdom

Monday, September 3, 2018

Botosani


Am ajuns pentru prima oara in Botosani, un oras uitat de glorie si bogatie, cum zic publicatiile din ziua de azi
dar un oras pe care l-am descoperit cu placere.

Inceput de septembrie cu soare puternic si cald.
Asta insa nu ne-a impiedicat sa parcurgem in voie si al racoare strazile centrale, ori la umbra numerosilor arbori ori prin multele parcuri pe care urbea le are.
In botosani exisa foarte multe cladiri vechi si frumoase, construite pe vremea cand de aici se nasteau mari oameni ai Romaniei.
Probabil aglomerarea aceasta de genii a contribuit la cresterea orasului.
Si daca va intrebati care sunt aceste personalitati inafara de Mihai Eminescu va expun o scurta lista

Desi in a doua jumatate a secolului 19 Botosani-ul a inceput sa isi piarda din insemnatate si puterea economica, din cauza constructiei cailor ferate nefavorabile urbei, orasul mai poarta totusi insemnele vietii nobile si asezate de provincie.

Spre deosebire de alte orase ale Moldovei in Botosani exista o multitudine de case memoriale si muzee, cladiri istorice si de patrimoniu iar procentul celor reabilitate este insemnat.

Ca turist poti vizita Muzeul Orasului, Muzeul Etnografic, casa lui Nicolae Iorga, Parcul Mihai Eminescu, Pietonalul central, zona centrului Vechi - ce arata exact ca una din pietele multor orasele din vest, Biserica Uspenia, monument istoric unde a fost crestinat Mihai Eminescu, Biserica Sfantu Gheorghe - impresionanta prin stilul cladirii si turnul de la intrare is zona verde ce o imprejmuieste, biserica spitalului judetean, impodobita cu oua incondeiate, vase cucuteniene si caramida decorativa.
















In Botosani simti ca orasul este pentru oameni, exista numeroase spatii umbrite, trotuare generoase, fantani la fiecare tronson de blocuri, trotuare pavate si treceri la nivel pentru carucioare si biciclete



Aproape de Botosani se afla Ipotesti-ul lui Eminescu unde veti gasi un complex muzeal bine amenajat cu casa memoriala, casa Muzeu Etnografic, biserica familiei, amfiteatru pentru manifestari culturale si chiar posibilitati de cazare.





De la Ipotesti se ajunge rapid la "Lacul codrilor albastru" incarcat cu flori de nufar.
Soseaua pana acolo este acceptabila, sa ii spunem, apoi se merge pe o alee amenajata cu bancute, cosuri de gunoi si inscriptii







Iar daca vi se face foame si doriti sa aveti parte de o experienta deosebita si delicioasa trebuie sa incercati mancarurile de la Popasul Cucarani - mancaruri specifice cu ingrediente din productie proprie - fructe, legume, carne. Mesele sunt asezate intr-o livada de meri, printre copaci iar cei mai nastrusnici pot chiar sa deguste bunatatile in carute










No comments:

Post a Comment