Cine ajunge în sudul Franței, pe coasta de Azur și trece prin Nisa cu siguranță remarcă, la promenda engleză, somptuoasa clădire a hotelului de 5 stele "Le Negresco". În plus, trecătorilor români, numele cu sonoritate francezo-româna le trezește curiozitatea. Și pe bună dreptate.
Hotelul "Le Negresco" a fost construit și adus pe culmi de glorie de către Henry Alexandru Negrescu, fiul unui hangiu din București.
Alexandru Negrescu se naște în București la 14 martie, 1870.
Își începe ucenicia tot aici și există dovezi că tânărul Henri ajunge și la Casa Capșa, vestită în epocă și pentru produsele de cofetărie după rețele faimosului cofetar francez Boissier. Experiența de la Casa Capșa fiind probabil decisivă în dezvoltarea lui Negrescu.
În 1895 Negrescu este la Paris.
în 1907 se căsătorește cu Suzanne Bianca Rădescu cu care avea deja o fiică,
Germaine Henriette Hélène, născuta la data de 4 decembrie 1900.
Susținut de magnați din lumea automobilelor precum De Dion-Bouton et Alexandre Darracq reușește să cumpere terenul pe care se afla astăzi clădirea și să ridice hotelul. Planurile acestuia sunt concepute de către arhitectul Édouard-Jean Niermans care a ridicat și hôtel du Palais la Biarritz, transformările la hôtel de Paris Monte-Carlo, Moulin Rouge, Casino de Paris și brasserie Mollard de la Paris.
Inaugurarea are loc la 4 ianuarie 1913, puțin înainte de începerea primului război mondial.
Hotelul are 440 camere, un imens candelabru Baccarat de 4,60 metri și 16 800 cristale și marmură de carrara.
Hotelul este inclus pe lista monumentelor istorice de către guvernul francez din 2003 și în 2009 obține cea dea 5-a stea.
Clădirea hotelului este unul dintre rarii martori ai arhitecturii de început de secol XX. Fațadele au o temă neoclasică cu ornamente opulente asemănătoare cu cele de tip baroc.
Împreună cu hotelul Sacher din Viena, Ritz-ul din Paris sau hotelul Astoria din Bruxel se încadrează printre locurile mitice ale hotelierei de lux
În prezent locația are cinci etaje, 121 de camere și 24 de suite, nouă saloane pentru recepții și cocteiluri, salon de înfrumusețare, boutique-uri de lux, plajă privată, restaurant, bistrou, piano bar, o galerie de artă permanentă, pistă de aterizare, terenuri de tenis și golf.
Hotelul deține un patrimoniu artistic de excepție, de la mobilier rar până la picturi și sculpturi, expuse în camere și pe holuri. Cinci secole de istorie a artei au fost reunite cu succes de Jeanne Augier în cadrul hotelului de pe Coastă de Azur.
Nice a fermecător, Le Negresco surprinzător și o promenada pe malul marii nu poate decât sa iți încânte sufletul și ochii (asta dacă nimeriți un sezon liniștit)
Un articol interesant despre viața lui Negrescu și soarta hotelului găsiți aici www.historia.ro - articol
Fotografii culese de pe internet.