One man with courage is a majority.

Wonder is the beginning of wisdom

Wednesday, May 7, 2014

jurnal de calatorie - Dresda

Cand ajungi la Dresda parca ai o senzatie de deja-vu,
mai ales daca vii dintr-o tara fosta comunista.
Dresda a stiut, dupa distrugerile celui de al doilea razboi mondial, cum sa imbine intr-un mod armonios mostenirea si trecutul german cu ideologia socialist comunista.
Rezultatul este un oras aerisit, cu multe spatii verzi, cu blocuri mamut dar si cu multe cladiri istorice, cu Elba si promenadele ei, cu industrie dar si o viata culturala activa.

Incepand cu secolul XVIII orasul incepe sa se dezvolte putenic sub conducerea ducelui si electorului de Saxonia August cel Puternic. Acesta aduce la curtea sa renumiti artisti, muzicieni si oameni de stiinta.
Tot in timpul lui se fondeaza Salonul Matematic si Fizic gazduit in cadrul castelului Zwinger, salonul continand o colectie de instrumente de masurat lungimi, unghiuri, densitati, timpul. In salon exista si la ora actuala lupe, microscoape, masini de creat vid, globuri pamantesti si ceresti, ceasuri solare, ceasuri cu pendul, un prim sistem tip baterie si un calculator din 1750.

August cel puternic a sustinut educatia si stiinta in randul maselor, a promovat cultura si folosirea tehnicilor avansate ale acelor vremuri
Palatul Zwinger fiind nu numai loc pentru Salonul Stiintific dar gazduia si sarbatori sau festivitati la care intreg poporul putea fi spectator.

La inceputul secolului XIX, cand a aparut motorul cu aburi, Saxonia va vedea oportunitata astfel incepe sa se construiasca reteaua de cale ferata si chiar locomotive si trenuri.
Zona Dresdei incepe sa se dezvolte economic datorita producatorilor de masini, tigari, echipamente medicale, procesarii mancarii si bancilor. Dresda a fost primul stat liber al Saxoniei si pana in 1933 un centru al artei moderne europene.

Dar a venit al doilea razboi mondial care a fost devastator pentru acest frumos oras european.
In februarie 1945, cand germanii deja pierdusera razboiul, asupra Dresdei se abate un bombardament nemilos al aliatilor. Statele Unite si Anglia vor arunca tone de explozibil si bombe incendiare aproape 3 zile la rand. Orasul a fost distrus aproape in totalitate si zeci de mii de civili au murit.

Dupa razboi incepe perioada dominatiei rusesti.
Orasul incepe sa se reconstruiasca, Se adopta insa stilul preponderent socialist.
Din fericire cladirile importante, palatul regal, opera, catedralele, muzeele sunt recladite dupa vechile planuri sau macar avand vechile fatade.

Dresda isi pastreaza locul de oras fruntas industrial in tot acest timp.
Dupa caderea zidului Berlinului si alipirea la Germania de Vest se continua reconstruirea monumentelor.

In 1994 incepe reconstruirea catedralei Sfintei Fecioare - singura catedrala din Europa avand cupola de piatra in intregime.

La ora actuala Dresda este inca in reconstructie insa este deja un oras nou, modern care isi pastreaza insa farmecul de alta data. Un oras verde, cu multa cultura, multi turisti, multa moda si bun gust, cu industrie si frumoasa Elba cu valea ei.







un articol foarte bun despre distrugerea-dresdei-in-1945 de Remus Cernea

No comments:

Post a Comment