One man with courage is a majority.

Wonder is the beginning of wisdom

Friday, November 4, 2016

Pretul corect


Prețul corect ? !


Observ cu bucurie multe schimbări în societatea româneasca și multe proiecte cu un benefic spirit de solidaritate și ajutorare. 
Si dacă aceste inițiative de progres și de susținere sunt lăudabile trebuie totuși remarcat tendința, oarecum generalizata, de substituire a lucrurilor simple, naturale, educative, de culturalizare cu activități, locuri și obiecte care sa te distragă/eze sau care sa iți fure ochii și banii.
O familie cu valori profunde și cu multi copii locuiește simplu, într-o casă neterminată. Se ivește posibilitatea incredibilă ca cineva sa le finalizeze casa. Compromisul care îl au de făcut:
- sala de clasă destinată temelor, lecturii și învățatului devine “dressing”
- iar televizorul (“de prostit poporul”) devine accesoriul central al zonei de zi.
Nu vreau să critic - e doar o observație - tristă !
http://adelaparvu.com/2016/11/03/renovarea-casei-familiei-udrea-din-fieni-episodul-8-sezonul-iii-visuri-la-cheie/
Un alt exemplu:  
Iasi - Palatul & zona strandului - iunie 2007 - FB: Iasi (Fotografii Vechi)

In centrul orașului Iași, exista cândva, în spatele Palatului Culturii o zona verde și de recreere care conținea ștrandul municipal, teatrul de vara, parcuri cu promenade și multi copaci. Iarna ștrandul se transforma in patinoar. Întreaga zona era ca o oaza de liniște și oxigen în centrul orașului furnicar.
Aceasta zona a rămas o buna bucata de timp în paragina, lăsată uitării (oare?!).
După care Pam- PAAAM - s-a născut Palas:
un spațiu cu fântâni arteziene, luminițe, gazon cu consum mare de apa (cel mai probabil potabila!), foarte multe betoane sub forma de terase (cu sau fără fitze), restaurante, magazine fără număr, hoteluri, birouri, supermarket-uri, parcări subterane, spălătorii auto etc. etc.

http://blog.iasi4u.ro/wp-content/uploads/2012/07/Ansamblul-Palas.jpg

Când un turist ajunge la Iași este, pe buna dreptate, impresionat de zona Palatului,
dar 
turistul nu respira 365 de zile aerul din ce în ce mai poluat al orașului,
turistul nu câștiga și nu cheltuie un salariu de România/Iași,
turistul nu se îngrămădește în fiecare week-end la Palas cu alte mii de ieșeni, pentru ca acesta este unul din foarte puținele locuri din Iași, civilizat amenajate, unde te poți destinde și cheltui banii (mai ales),
turistul nu e cel care bate zilnic străzile și aleile orașului, plătește taxe și impozite dar când ești la Palas ești într-o zona “privata”, ce nu aparține ieșeanului și pana și fotografierea are nevoie de permisiune/supra-taxare. (apropo de poze, cele din aceasta nota sunt preluate de pe net, vezi link-urile specificate)
Acesta este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a merge “înainte”, pentru a nu mai rămâne în paragină?
Dar cum ar fi fost zona din josul Palatului Culturii cu multă vegetație, bazine liniștitoare de apă, pentru înot sau pentru bărcuțe, gradina publica (cu legume?) spatii de joacă sau exerciții fizice si printre arbori camuflate cate un centru de activități culturale/ creative, un spațiu pentru activități intre generații, săli pentru festivități, în folosul comunității, parcuri cu alei umbrite și liniștite, cu miresme de salcâm și tei înfloriți (fără muzica ce duduie din toate boxele)

?


No comments:

Post a Comment