Vineri am participat la prezentarea catorva propuneri pentru gospodarirea orasului Iasi.
Mai mult decat atat am cunoscut oameni dornici sa se implice si reprezentanti ai administratiei care ne sustin si ne indruma.
Pe pagina CIVICA puteti cunoaste propunerile noastre.
Povestea din spatele initiativei mele incepe asa:
Dupa cativa ani de trai inafara tarii, timp in caer am avut ocazia sa invatam multe, sa ne voluntariem, sa infiintam un ONG cu care sa organizam numeroase evenimente socio-culturale si educative,
sotul meu si cu mine am decis ca vrem sa continuam, dar de data aceasta in Romania, asa ca de cateva luni iate-ne in Iasi.
Ideea directoare care a insufletit toate proiectele noastre este aceea ca "educatia ne salveaza natia" iar pentru a inlesni aceasta ne trebuie, intai, constientizare si apoi conditiile si mediul propice.
Ve propun un exercitiu:
Sa ne imaginam ca la o relaxata pretrecere de cartier vecinii schimba intre ei informatii utile despre demersuri administrative, despre scolile copiilor sau ultimele desinatii descoperite;
Sau sa ne imaginam cum ar arata o gradina din spatele blocului in care cei mici, indrumati de cei mari si cei mai mari ar invata despre plante si flori si poate chiar ar culege si roade;
Vara la Iasi poate fi caniculara. Cum ar fi sa poti savura racoarea serii pe o bancuta, sub mireasma unui tei, chiar la scara ta?
Si oare nu toti parintii si-ar dori sa isi poata lasa copii in siguranta afara sa se joace, intr-un spatiu prietenos si chiar educativ ?
Acestea sunt doar cateva elemente ce ne inlesnesc bunastarea si coeziunea sociala.
Cu totii stim ca igiena corporala este importanta pentru o dezvoltare armonioasa iar ultimele studii evidentiaza beneficiile igienei psihicului - aviz aici traumelor lasate de sistemul comunist : ex: cui ii apartine domeniul public si cum ne folosim/beneficiem de el ?
In plus eu indraznesc sa spun ca starea de bine si curatenia spatiului in care traim va atrage dupa sine o stare de bine atat la nivel individual cat si la nivel de grup social.
Sa asteptam sa avem o casa pentru a avea o vecinatate frumoasa ?
NU,
Trebuie sa ne implicam proactiv, trebuie sa activam si sa declansam mecanismele optime de colaborare cu administratia
si impreuna sa reusim sa ne amenajam un spatiu cat mai frumos si mai placut noua.
Asta ne ajuta sa crestem frumos, ca oameni, ca oras !
In video-ul de mai jos cateva secvente din prezentare.
montaj video Etienne Ignat
si descoperim prin jocuri fizica si matematica,
fara sa le denum fizica si matematica ?
Sau cum ar fi ca in spatiile de joaca ai nostri copii sa cunoasca deja lucruri din lumea reala, sa invete despre meseriile care exista, sa vada ce inseamna ?
I-ar pregati pentru viata.
Oare cati dintre noi stiu cum arata continentele? Si oare cati din copiii care anual dau capacitatea au vazut si isi isi pot localiza propria tara pe un glob Pamantesc?
Inlesnirea accesului la educatie este un castig, pe termen lung, pentru intreaga societate.
Spatiile de recreere si sport ajuta la mentinearea unei stari de sanatate fizica dar si psihica mai buna, mai ales cand utilizarea lor se poate face de catre toate varstele.
In zilele caniculare cu soare cred ca m-ati gasi sub stropii unei astfel de fantani. Si pun pariu ca ar mai fi multi altii savurand racoarea apei.
Cand ne implicam cu totii, cunostiintele trec pe cale practica de la cei mai la cei mai mici, se formeaza grupuri de lucru iar la sfarsit e satisfactia realizarii unui proiect frumos.
Seniorii nostri sunt o resursa vie de cunostinte, rabdare si timp pe care e pacat sa o irosim. Pe de alta parte si lor le foloseste sa poata fi implicati in activitati si nu claustrati intr-o viata izolata.
Vedeti "fantanile" acelea din beton, din stanga pozei de mai jos ?
Ei bine, ele sunt de fapt gratare publice, intr-un parc aproape de centru si la care se pate ajunge cu tramvaiul.
Dar inainte de a avea astfel de gratare, noi, societatea romaneasca trebuie sa fim pregatiti.
Trebuie sa stim sa respectam oamenii, narua si lucrurile. Sa nu abuzam de cele oferite, sa nu ii deranjam pe ceilalti si sa nu lasam gunoaie in urma noastra.
Nu trebuie sa locuim la casa pentru a avea o vecinatate frumoasa.
E de ajuns sa avem initiativa si sa actionam!
Sa incepem deci !
Multumim Asociatiei CIVICA pentru toata organizarea acestui eveniment inspirat !
Foto credits: the Internet
No comments:
Post a Comment