One man with courage is a majority.

Wonder is the beginning of wisdom

Monday, June 16, 2014

lucruri simple


Cuptorul Solar



este un dispozitiv care foloseste energia luminii solare directe pentru a gati, pasteuriza sau incalzi mancaruri sau bauturi.
Majoritatea cuptoarelor folosite actual sunt in general ieftine si nu necesita o tehnologie avansata desi unele sunt chiar la fel de puternice precum cuptoarele traditionale.
Deoarece nu consuma combustibil si costurile de operare sunt zero multe organizatii nonguvernamentale promoveaza folosirea acestor cuptoare la nivel mondial pentru a reduce poluarea, consumul de carburant fosil, consumul de masa lemnoasa (si implicit despaduririle si desertificarile).

O masina de gatit solara functioneaza dupa principii foarte simple:
- Concentrarea luminii - o suprafata (concava) care reflecta lumina si o concentraza intr-un punct marindu-i puterea;
- Conversia luminii in caldura - o suprafata neagra sau cu reflectivitate scazuta in interiorul masinii de gatit va absorbi lumina transformand-o in caldura;
- Captarea si mentinerea caldurii - este importanta izolarea aerului exterior de cel dinauntrul masinii. Izolarea se poate face cu o folie de plastic sau sticla astfel putandu-se gati si in zilele cu vant
 - Efectul de sera - vasul in care se afla mancarea sta sub o suprafata transparenta care lasa lumina sa intre dar nu lasa caldura sa iasa.

Cuptoarele solare au modele simple.
Se pot fabrica din cutii pe ale caror capace se pot pune folii reflectorizante astfel incat lumina sa se concentreze in interiorul cutiei unde se va afla vasul cu mancarea de gatit. Cutia trebui sa fie izolata si sa reziste la temperaturi de peste 150 de grade. Pentru izolarea peretilor se poate folosi hartie, lana, iarba uscata, carton, carpe.
Reflectoarele parabolice au proprietatea ca focalizeaza razele de lumina intr-un singur punct - numit focar. Masinile de gatit de acest fel au performanta foarte buna insa sunt greu de realizat cu  mana libera. De asemenea in timpul folosirii lor trebui repozitionate conform soarelui.
Masinile de gatit parabolice cu o performanta buna pot atinge pana la 290 grade celsius permitant gatitul carnii si a legumelor, coptul painii sau fierberea apei.
Masinile de gatit tip cutie pot ajunge pana la 165 de grade celsius si pot fi folosite la sterilizarea apei sau la gatitul conventional (la fel ca in cuptoarele traditionale)

Un mare avantaj este ca nu folosesc combustibili.
Dezavantajul este ca nu pot fi folosite cand sunt nori si in general permit gatirea de cantitati nu foarte mari de mancare. Deasemenea unele masini de gatit pot fi afectate de vanturile puternice datorita modului de constructie.

Foarte multe informatii si planuri de constructie sunt disponibile pe internet



"Frigiderul ZEER"

Daca va aflati intr-o zona fara curent electric sau pur si simplu fara clasicul frigider iata solutia pentru pastrarea alimentelor si bauturilor la racoare.
Frigiderul ZEER este un dispozitiv foarte simplu bazat pe racirea datorita evaporarii.
Pentru construirea unui astfel de frigider sunt necesare doua vase de lut unul mai mare si unul mai mic. Vasul exterior trebuie sa fie nesmaltuit pentru a permite evaporarea, cel interior poate fi smaltuit pentru a preveni infiltrarea apei catre alimente.

Aceasta metoda era folosita in Egipt inca din 2500 B.C. Fresce arata sclavi care faceau vant cu evantaie in jurul unor vase poroase, grabind evaporarea si astfel racirea in camera interioara a vasului.
Astfel de vase mai erau folosite si in Indii.
O intrebuintare a lor era si la racirea apei.

Odata cu tehnologia moderna acest tip de vas de racire si-a pierdut din popularitate.
In 1990 in Nordul Nigeriei Mohamed Bah Abba a dezvoltat sistemul de racire "vas in vas" (se folosesc doua vase de ceramica unul mai mare si unul mai mic, vasul mic se introduce in cel mare iar spatiul liber ramas intre ele se umple cu nisip, se toarna apa peste nisip iar in timpul racirii se acopera cu o carpa) Inventia lui Mohamed Bah Abba va primi apoi premiul "Rolex Award for Enterprise" in 2001 si din banii de premiu se vor face astfel de vase pentru a fi folosite in intreaga tara.

Pe langa faptul ca pastreaza alimentele proaspete pentru o mai lunga durata de timp in zonele fara posibilitatea unor frigidee clasice ajuta la consumul si vanzarea alimentelor pe o perioada mai indelungata sau la pastrarea medicamentelor si vaccinurilor.

http://practicalaction.org/zeerpots
http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator





No comments:

Post a Comment