One man with courage is a majority.

Wonder is the beginning of wisdom

Tuesday, August 21, 2018

Nicolina - Dealul Cetatuiei - potential de salubrizare




De curand am facut o plimbare spre Dealul Cetatuiei, cu punct de plecare intersectia Soseaua Nicolina - Bulevardul  Poitiers.
Scopul acestei plimbari a fost de a descoperi starea locatiei si a aprecia potentialul de imbunatatire.

Natura este ca intotdeauna superba - padurea umbroasa de pe dealul Cetatuiei ofera un refugiu de forfota si circulatia orasului iar raul Nicolina, desi neamenajat e o curgere de apa linistitoare si care intretine vegetatia din jur.

Aceasta este partea frumoasa insa din pacate ea nu este singura.

Partea mai putin frumoasa este aceea ca, desi cu foarte mult potential pentru relaxarea locuitorilor din zona, amenajarile de agrement sau relaxare lipsesc cu desavarsire, si aici ma refer in primul rand la alei, cosuri de gunoi, banci si apoi la locuri de gimanstica si joaca facute din lemn, cai sensoziale sau locuri de picnic.
De asemenea intreaga zona este plina de foart multe gunoaie.

Asadar identific o mare problema : zona contaminata de gunoaie.

Efectul se poate remedia printr-o campanie de salubrizare si ecologizare la care mai multe entitati sa isi dea concursul, de la administratia publica si Salubris pana la socientatea civila.

In paralel trebuie adresate cauzele unei astfel de stari. Printre ele am identificat cateva :

1. Zonele marcate pe harta anterioara par ca sunt in grija nimanui - sunt domeniu public ?

2. Nu exista sau sunt extrem de putine cosuri de gunoi, iar cele care sunt probabil au jumatate de secol asadar ma intreb daca ele mai sunt vizitate de cei care ar trebui sa le goleasca.

3. In zonele marcate se organizeaza regulat Piata de alimente, Piata de masini si lemne, Bazar. Acest luru presupune ca oameni vin pentru o perioada de cateva ore pe zi pentru a desfasura activitati comerciale. Orice om, are pe parcursul unei zile diverse nevoi fiziologice si din pacate neexistand toalete grupuri sanitare si ciusmele de apa, chiar potabila, puse la dispozitie, padurea a devenit marea toaleta.

4. Daca aparent oamenii sunt lipsiti de maniere sau macar de un bun simt al ordinii nu exista nici macar un panou sau vreo placheta care sa le aminteasca ca trebuie "Sa patram orasul curat!"nu exista, asa cum exista cele cu "nu calcati iarba".

alee neamenajata (nici cu pietris, nici cu marcaje de directie nici cosuri de gunoi)

Gunoaie la tot pasul

O ramasita de alee, fara cosuri de gunoi


Maidanul nimanui

Vedere peste raul Nicolina, spre Piata Sudului, neamenajat
Albia raului Nicolina nu este amenajata nici cu arbori care dau umbra, aer mai curat si creeaza un spatiu de relaxare, nu are nici alei de plimbare, nici bancute si ca sa nu mai spunem de locuri unde copii ar putea sa se joace


E bine stiut ca in Cartierul CUG sunt multe familii tinere cu copii, si nu numai, care s-ar bucura de spatii de relaxare.


Zona naturala data de raul Nicolina si proximitatea padurii ar fi considerate adevarate comori in orice oras. In Iasi ele sunt lasate in voia sortii si a derizoriului.
Lucrul acesta trebuie sa se schimbe si noi trebuie sa fim parte din schimbare !

Mai jos va expun cateva locuri in padure amenajate pentru familie si joaca - spre inspiratie:




Dupa cum vedeti amenajarile sunt simple, curate, cu cateva constructii din materiale naturale si durabile care sa ofere posibilitatea, atat copiilor cat si celor mai mari sa petreca timp de calitate.





Si cateva amenajari de vis:

Plaja artificiala amenajata de curand in Remseck am Neckar, BW, Germania

Loc de joaca cu apa in Fulda, Germania
Loc de joaca, Elvetia

Oare studentii nostri arhitecti nu ar putea concepe locuri si constructii potrivite cu relieful nostru?

Oare studentii nostri constructori nu ar putea face o practica interesanta ridicand cateva amenajari pentru joaca, pentru gratare sau pentru relaxare ?

Oare elevilor nostri de la scoli profesionale nu le-ar folosi sa isi puna in practica tot ce invata in cadrul unor proiecte reale si de interes pentru toata comunitatea ?

Oare peisagistii nostri in devenire nu ar contribui cu drag si tragere de inima la amenajarea orasului in care studiaza si in care locuiesc, probabil, cea mai frumoasa perioada a vietii ?



Si .... Toatele publice elvetiene - FOARTE PRACTICE usor de utilizat si usor de mentinut
facute din metal inoxidabil
cu
colac de buda rabatabil, utilizabil pt doritori
 sistem de autocuratare similar cu cel din toaletele avioanelor
suport de sustinere/prindere pentru ambele maini, pe stanga si pe dreapta
robinet cu apa pentru spalare, deasupra vasului de toaleta
dispozitiv pentru sapun lichid deasupra vasului de toaleta
 podea perforata pentru scurgerea lichidelor




No comments:

Post a Comment